Organisation
Om organisationen
Vi har ansvar for en bred vifte af opgaver inden for blandt andet bolig-, bygge-, plan- og landdistriktsområdet, hvor vi bidrager til et sammenhængende Danmark med muligheder og udvikling i land og by, et velfungerende boligmarked og et sikkert, effektivt og bæredygtigt byggeri. Vi har desuden ansvar for en række opgaver i relation til Christiania-området.
Nedenfor finder du styrelsens organisationsdiagram.
Centre i styrelsen
Centre
Center for Bolig
Bolig er delt op i de to fagområder Boliger & byfornyelse og Boligøkonomi & analyse.
Inden for boligområdet arbejder vi med udvikling, effektivisering og regulering af den almene boligsektor. Det gør vi for at sikre blandede by- og boligområder med gode boliger i hele landet, som er til at betale for både unge, ældre og familier. Vi bidrager også til nedbrydning af parallelsamfund ved fx monitorering, analyser og opfølgning på udviklingsplanerne for særligt udsatte boligområder.
Center for Byggeri
Byggeri er delt op i de to fagområder Sikkerhed & effektiv byggesagsregulering og Bæredygtighed, energi & sundhed.
Byggeriet skal være effektivt, sikkert og bæredygtigt. Med særligt byggeloven og bygningsreglementet arbejder styrelsens byggerikontorer for, at bygherrer og byggebranchens virksomheder opfører og renoverer bygninger, der er sunde, sikre, klimavenlige og til at betale.
Center for Landdistriktsudvikling
Landdistriktsudvikling sidder i Nykøbing Falster og består af de to fagområder Landdistriktsudvikling og Landdistriktstilskud.
Landdistrikterne og de små øsamfund skal være attraktive at bo og leve i. Vores administration af den nationale landdistriktspulje og EU-ordningerne LAG og FLAG støtter aktiviteter, der fremmer erhvervsudvikling og gode levevilkår i landdistrikterne og på småøerne.
Center for Plan
Plan består af de to fagområder Plantilsyn, plandata & fritidsboliger og Landsplanlægning & byudvikling.
Planloven, sommerhusloven mv. skal sikre en helhedsorienteret planlægning for anvendelsen af landets arealer, hvor de forskellige arealinteresser afvejes og tilgodeses. Vores administration og udvikling af planloven sigter mod at give borgere, kommuner og virksomheder gode rammer for at skabe lokal udvikling under hensyntagen til miljø, natur og landskab.
Center for Organisation
Center for Organisation består af de to fagområder Administration og Økonomi. Administration er yderligere opdelt i funktionerne HR, IT og Ledelsessekretariatet.
Center for Organisation er støttefunktion for de andre centre og har desuden ansvar for ledelsesbetjening, herunder at direktion og chefer har det bedst mulige grundlag for at varetage den tværgående styring og udvikling af Bolig- og Planstyrelsen.
Kerneopgaver og strategiske målsætninger
Boligøkonomi, almene boliger og byfornyelse
Vi arbejder med regulering, effektivisering og udvikling af den almene boligsektor, by- og landsbyfornyelse samt økonomiske analyser og udvikling af boligmarkedet.
Vi arbejder for by- og boligområder med gode boliger i hele landet og et gennemsigtigt og effektivt boligmarked.
Byggeri
Vi arbejder med regulering og udvikling af byggesektoren med afsæt i byggeloven og bygningsreglementet, de europæiske rammevilkår og nordisk samarbejde.
Vi arbejder for et bæredygtigt og sikkert byggeri og en effektiv byggesektor.
Fysisk planlægning og byudvikling
Vi arbejder med regulering af udviklingsmulighederne i by og land, landsplanlægning, digitalisering af den fysiske planlægning og fører tilsyn med afsæt i blandt andet planloven og sommerhusloven.
Vi arbejder for et sammenhængende Danmark, hvor borgere, virksomheder og kommuner har gode rammer for at skabe lokal udvikling under hensyntagen til miljø, natur og landskab.
Landdistriktsudvikling
Vi arbejder med udvikling af landdistrikterne og de små øsamfund blandt andet med afsæt i den nationale landdistriktspulje og EU’s landdistriktsprogram.
Vi arbejder for, at det er attraktivt at bo, leve og arbejde i landdistrikterne og på småøerne.
Værdier
Ledelsesværdierne udtrykker den måde, styrelsens chefer ønsker at være ledere på, og som vi løbende evaluerer, om efterleves.
Styrelsesværdierne er pejlemærker for god adfærd og udtrykker de forventninger, vi har til hinanden for at skabe en god arbejdsplads som afsæt for at nå styrelsens faglige mål.
Dertil kommer en række mere formelle styringsredskaber, hvor vi i styrelsen arbejder med fire overordnede:
- Resultatplan
- Risikostyring
- Opgave- og projektstyring
- Kompetencestrategi
Ledelsesværdier
Styrelsens ledelsesværdier har til formål at være ledelsens pejlemærker for god ledelse og det grundlag, ledelsen handler efter og holdes op imod. Ledelsesværdierne skal også understøtte, at vi er en organisation med én fælles ledelse, der understøtter styrelsens strategi samt guide lederne i samarbejdet med vores omverden.
- Ansvarlighed
- Ordentlighed
- Tillid
- Åbenhed
- Resultatorienteret
Styrelsesværdier
Styrelsesværdierne er pejlemærker for god adfærd for alle medarbejdere i styrelsen og skal understøtte, at vi er en attraktiv arbejdsplads, der arbejder med høj kvalitet og resultatskabelse.
- Vores resultater gør en forskel
- Vi er troværdige og ordentlige
- Vi deler viden og spiller hinanden gode
- Vi er forudseende og udviklingsorienterede
- Vi skaber sammen en god arbejdsplads
Centrale dokumenter
Årsrapport 2022
Årsrapporten omfatter de hovedkonti på finansloven, som Bolig- og Planstyrelsen er ansvarlig for.
Styrelsens regelarbejde
Du finder information om gældende love og regler inden for Bolig- og Planstyrelsens områder i vores lovstofdatabase.
Høringsportalen
Du finder alle høringer over lovforslag, bekendtgørelser mv. inden for Indenrigs- og Boligministeriet og Bolig- og Planstyrelsen, som har generel interesse for offentligheden, på Høringsportalen.
Retsinformation
På Retsinformation.dk finder du alle love, bekendtgørelser, cirkulærer, bestemmelser mv., som er udstedt af danske ministerier og statslige styrelser.
Lovtidende
På lovtidende.dk kan du holde dig løbende orienteret og abonnere på søgninger. Du kan opsætte søgninger baseret på fx emneord, dokumenttype og ressortområde.
EU-lovgivning
EU-lovgivning danner grundlag for en del af Bolig- og Planstyrelsens lovarbejde. Du finder de gældende EU-retsforskrifter på hjemmesiden EUR-Lex.